Az Avicenna Holding első alkalommal megrendezett Avicenna Nemzetközi Karácsonyi Kiállítás és Vásárának megnyitó ünnepsége, 2023. December 8.- án, 16.00 órától vette kezdetét a cégcsoporthoz tartozó Avicenna International College fogadásokra is alkalmas nagy előadótermében. A  Tisztelet Társasága által is felkarolt rendezvény közel százötven meghívott vendége között olyan külföldi személyiségek is megtiszteltek bennünket, mint Bashar Samara úr, a Szíriai Arab Köztársaság budapesti nagykövetségének ügyvivője, valamint Jimmi Albert Andrade Colorado úr, a Venezuelai Bolivár Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és több más diplomata.

A megnyitó beszédek és magas rangú felszólalások sora Dr. Shahrokh MirzaHosseini, az Avicenna Holding és az Avicenna International College elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Dr. MirzaHosseini mindenekelőtt Pikó András úrnak, Józsefváros polgármesterének mondott köszönetet, hogy elvállalta a rendezvény fővédnökségét. Ezt követően rövid tájékoztató előadást tartott az Avicenna cégcsoport tevékenységéről, majd átadta a szót Dr. Erőss Gábor úrnak, Józsefváros kultúráért és oktatásért felelős alpolgármesterének, aki beszédében kiemelte a 8. kerület tradicionálisan toleráns, nemzetközi mivoltát, valamint azt, hogy nem véletlenül vált Józsefváros “egyetemi várossá”, ahol a magyar és nemzetközii diákok egyaránt otthon érzik magukat. Méltatta az Avicenna csoport tevékenységét, amely rendre igyekszik új színekkel extra vibrációt csempészni a kerület életébe. 

Kovács János nemzetközi igazgató, az ünnepség moderátora Dr. Erős Gábor alpolgármester úr beszéde után átadta a szót az első számú külföldi VIP vendégnek, Morteza Moradian úrnak, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetének. Az, hogy Moradian úr megtisztelte jelenlétével a nyitó ünnepséget különös aktualitással bírt, hiszen az idei Avicenna karácsonyi vásár díszvendége “Perzsia”, ami által  a vásáron elérhető egzotikus termékek mintegy fele Iránból érkezett. Nagykövet úr mindenekelőtt a stabil, mindvégig problémamentes és kölcsönös tiszteleten alapuló magyar-iráni történelmi kapcsolatokat méltatta, amit azzal is érzékeltetett, hogy felsorolta mely magyar és iráni városok között köttetett azóta is jól működő testvérvárosi megállapodás.  Kiemelt továbbá egy olyan fontos, napirenden lévő eseményt, mint a Magyar-Iráni Gazdasági Vegyes-bizottság soron következő miniszteri szintű ülése, aminek szinte megágyaz az Avicenna csoport kulturális és kereskedelmi értékeket is magában hordozó budapesti karácsonyi vására.

A következő magas rangú felszólaló Bornemisza Miklós úr, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke volt. Bornemisza úr nagyra értékelte a BKIK és az Avicenna csoport között fennálló kiváló kapcsolatokat, sőt később azt is felvetette, hogy a jövő évi karácsonyi vásár alkalmával a fővárosi kamara akár társszervezői szerepet is szívesen felvállalna.

Dr. Rosivall László professzor úr, PhD, DSc, FERA, FAPS, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora szintén fontos szerepet töltött be felszólalásával, hiszen ő maga is ott volt az Avicenna International College 28 évvel ezelőtti elindításánál. Megjegyezte, hogy a kezdetekben a cég tevékenységének fő célja az orvostudományban fejlődni vágyó Iráni diákok bevonzása és szakmai felkarolása volt. Az intézmény folyamatos fejlődéseként ma már mintegy két tucat különböző náció diákjai tanulnak az 1898-as építésű, patinás tanoda falai között, amely immár nemcsak verbuvál, de aktív egyetemi felkészítő programokat visz, sőt egy teljes értékű, hosszútávú ERASMUS-partnerséget elnyert angol nyelvű középiskolát is eredményesen működtet.

A hivatalos megnyitó beszédek után a vendégek kivonultak az Avicenna International College kertjében felállított és a vásár helyszínéül szolgáló, több száz négyzetméteres pavilon bejárati részéhez, ahol a VIP résztvevők a két pavilon közötti bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot ünnepélyesen átvágták, ez által az első Avicenna Nemzetközi Karácsonyi Kiállítás és Vásár formálisan is megnyitásra került. A VIP vendégek a pavilonba rövid sétát téve megismerkedtek a nemzetközi kiállítókkal. Példájukat a többi vendég is lelkes érdeklődéssel követte.

A VIP vendégek felszólalását Schmuck Andor úr, a Tisztelet Társaságának elnöke és Dr. Shahrokh MirzaHosseini úr, az AHO/AIC elnökének közös bejelentése zárta. A felszólalók hírül adták, hogy az Avicenna Nemzetközi Karácsonyi Kiállítás és Vásár több, mint kéthetes nyitvatartásának záróakkordjaként december 24-én, egyedülálló vacsora-rendezvényt szerveznek. Nevezetesen Szenteste, a szeretet ünnepe jeléül „Magányosok Karácsonya” címen 50 egyedül élő idős honfitársunkat látják vendégül az Avicennában.

Ezt követően a vendégek helyet foglaltak a pavilon végében elhelyezett színpad előtti térben és megtekintették a megnyitó napját megkülönböztetett kulturális érdekességgel gazdagító két művészcsoport produkcióját:

  • Elsőként az ELTE Konfuciusz Intézet jóvoltából megismert Sárkánykard Kungfu Egyesület az egyik vezető edzője, Kövér Kristóf dobbal illusztrált aláfestése mellett bemutatta a híres kínai „oroszlán táncot”, amely a kínai hiedelmek szerint megtisztulást hoz az ily módon megnyitott eseményre és szerencsét a táncoló oroszlánt megsímogató nézőkre.
  • Második produkcióként egy “háromfelvonásos”, káprázatos koreai klasszikus táncbemutató következett, amit Vargáné Esztergomi Zsuzsanna kuratóriumi elnök vezetésével a Mugunghwa (mályva virág) Koreai Tradicionális Táncegyüttes – a Han You Magyar-Koreai Művészeti Alapítvány tagjaként – táncosai mutattak be. A két részből álló, hiteles távol-keleti hangulatot árasztó tánc-előadásuk között koreai dallamok hangolták rá a közönséget az előadás szellemiségére. Az alapítványhoz a Budapesten működő Koreai Kulturális Intézet közreműködésével jutottunk el.

A fellépőknek szóló köszönetnyilvánítás után a meghívott vendégek visszatérek az Avicenna International College épületébe, hogy annak impozáns éttermében egzotikus állófogadáson vegyenek részt.

Share This Story, Choose Your Platform!